Hairplanner - SMS bericht niet ontvangen door klant

Uit Da Vinci Wiki

Ga naar: navigatie, zoeken

Terug naar Hairplanner (online afsprakenboek)

Inhoud

SMS komt niet aan bij klant, hoe kan dit?

Het kan soms gebeuren dat een SMS-bericht dat verstuurd is via Hairplanner, niet ontvangen wordt (of een hele tijd later) door de klant.

Verschillende redenen waarom dit kan gebeuren:

 • Mobiele telefoon staat uit (door een vakantie bijvoorbeeld). Vervolgens wordt het bericht 3 dagen bewaard. Als deze dan nog niet afgeleverd kon worden, wordt deze verwijderd.
 • De klant heeft een prepaid telefoon. Wanneer deze mobiele telefoon een buitenlandse zender te pakken krijgt, kan het zijn dat de SMS niet wordt afgeleverd.
 • De klant heeft een SMS-blokkade, ga naar [www.smsdienstenfilter.nl] om de blokkering op te heffen.
 • De batterij van de mobiel is leeg.
 • De persoon zit in een vliegtuig en daarom staat het mobieltje uit.
 • Een SMS heeft de laagste prioriteit op het telefoonnet. Als het erg druk is, dan komt de SMS niet meteen aan bij de ontvanger, maar wordt de SMS pas verstuurd als het rustiger is op het telefoonnet. Vergelijk dit met Oud&Nieuw; Om 12 uur 's nachts probeert iedereen elkaar te bellen. Soms lukt het je niet eens om te bellen omdat het telefoonnet zo immens druk is dat er geen plek meer over is. Dit geldt ook voor een SMS.

Nog vragen/problemen? Mail


Volgens SMS Check heeft klant SMS wel ontvangen

Wanneer er in MijnDavinci via de SMS Check aangegeven wordt dat het SMS'je is afgeleverd, is er daadwerkelijk contact geweest met de mobiele telefoon.

Toch kan het zijn dat de klant het SMS'je niet ontvangen heeft ... Dit kan verschillende redenen hebben:

 • Klant heeft het SMS'je per ongeluk verwijderd.
 • Klant heeft de SMS niet gezien (SMS staat helemaal onderaan).
 • 39,5% van de Nederlanders tussen de 10 en 70 jaar hebben nog geen smartphone. Dat betekent dat een telefoon vol kan zitten met SMS'jes. Hierbij lijkt het alsof de SMS is afgeleverd bij de klant, maar heeft de telefoon van de klant hem toch in een ander mapje gezet en daarna meteen weggegooid omdat het SMS-geheugen vol zit.
 • Sinds de zomer van 2014 is er een nieuw fenomeen die ervoor zorgt dat het lijkt dat de klant de sms wel heeft ontvangen, maar het in werkelijkheid helemaal niet zo is. Dit fenomeen heet Fake DLR’s. Hieronder meer over dit fenomeen waar de SMS markt nu onderhevig aan is.

Nog vragen/problemen? Mail


Hoe vind een SMS zijn weg naar mijn klant?

Bij Da Vinci Zijn twee soorten SMSjes. Een sms die verstuurd wordt naar aanleiding van een klant die online een afspraak maakt, en een sms die jij als kapper zelf verstuurt vanuit de hairplanner.


(1) De klant die online een afspraak maakt krijgt vervolgens een bevestigings SMS voor de afspraak. Deze SMS wordt op de volgende manier verstuurt naar het mobieltje van de klant.

SMSroute.jpg

In totaal zijn er 4 tussenpartijen voordat een SMS de klant bereikt.

 • De eerste stap is de afspraak maken,
 • Nadat de afspraak gemaakt is gaat er een melding naar de SMS server van Da Vinci.
 • Vervolgens wordt een melding verstuurd naar de SMS server van de tussenpartij (een SMS gateway).
 • Deze tussenpartij stuurt de SMS verder naar een SMS transporteur.
 • De SMS transporteur stuurt de SMS naar één van de drie operators (KPN, Vodafone of T-Mobile).
 • Deze operator stuurt de SMS naar de mobiele telefoon van de klant.


(2) Wanneer er een SMS vanuit de hairplanner naar de klant wordt gestuurd zitten er dezelfde 4 tussenpartijen in het proces. Maar deze keer begint het bij de computer van de kapper. SMShairplanner.jpg


Hoe gaat een SMS wanneer ik vanaf mijn eigen mobiel een SMS stuur naar de mobiel van iemand anders?

In dit geval legt de SMS een hele andere route af. In deze route zijn in totaal 3 tussenpartijen voordat de SMS aankomt bij het mobiel van de ander.

SMSroutemobiel.jpg

De Home Location Register (HLR) is een soort telefooncentrale die kijkt bij welke zendmast het mobieltje van de ontvanger dichtbij is. Als de HLR het mobieltje heeft gevonden, wordt de SMS naar de zendmast gestuurd waar het mobieltje het dichtsbij is.


Fake DLR's

Een Fake DLR is een verkeerd afleverrapport. Een afleverrapport zegt of een sms wel of niet is afgeleverd op de mobiele telefoon van de gebruiker. Helaas zijn er sinds zomer 2014 steeds meer ‘SMS transporteurs’ die foutieve afleverrapportages geven. Hierdoor lijkt het alsof een sms wel is afgeleverd terwijl dat in werkelijkheid helemaal niet is. Gezamenlijk moeten we de ‘SMS transporteurs’ vinden die deze foutieve afleverrapportages geven. De enige manier om erachter te komen is door van de klant te horen of de sms wel of niet is aangekomen. Als in de SMS check staat dat de sms is afgeleverd en de klant geen sms heeft ontvangen, dan hebben we te maken met een foutief afleverrapport. Onze SMS leverancier verwijdert deze ‘SMS transporteur’ dan uit zijn lijst zodat deze SMS transporteur geen kans meer maakt.

Helaas zijn er honderden SMS transporteurs en zal het dus een hele tijd duren voordat alle SMS transporteurs die foutieve afleverrapportages afgeven verwijderd zijn.


Terug naar Hairplanner (online afsprakenboek)

Persoonlijke instellingen