Omzettips - Terugkomen klanten

Uit Da Vinci Wiki

Ga naar: navigatie, zoeken

Terug naar Omzet en kostentips


Inhoud

Abonnement: tja, ik heb nu eenmaal betaald, dus ga ik ook.


Wat?
Abonnementssysteem voor je klant.


Hoe?
Jouw klant betaalt vooraf voor bijvoorbeeld 10 x knippen. Dat kost de klant dan niet € 180,-, maar slechts € 165,-.


Wat levert het op?
Minstens 10 bezoeken. Je weet dus zeker dat jouw klant elke keer bij je terugkomt. Geen kans dat de klant tussendoor naar een ander gaat. Door de korting die je geeft, koop je als het ware klantentrouw.


Extra voordeel

 • Je klant besteedt meer per bezoek.
 • Indien je de abonnementsperiode maximaal een jaar geldig laat zijn, dan weet je ook dat deze klant om de 5-6 weken komt. Dat is vaker dan nu gemiddeld.Nog vragen/problemen? Mail


Help! Ik heb verloren klanten


Wat?
Ik heb (verloren) klanten die al meer dan 20 weken niet meer in mijn kapsalon geweest zijn. Ik wil graag dat deze klanten weer terugkomen in mijn salon.


Hoe?
Je kunt je kleur-/permanentkaarten doorlopen en kijken wie er lange tijd niet gekleurd is. Deze klant is zeer waarschijnlijk al lange tijd niet bij jou in de salon geweest. Erg omslachtig allemaal. Indien je een goed automatiseringssysteem/afrekensysteem hebt, is dit in 1 oogopslag te zien. Vaak kun je rechtstreeks uit zo'n programma een mailing doen (via post of e-mail).


Wat levert het op?
Terugkerende klanten die eigenlijk al "verloren" waren komen nu toch in jouw salon. Dit is allemaal bonus. Gemiddeld krijg je 10% response op een goed opgezette mailing. Dus heb je 200 verloren klanten aangeschreven, dan kun je 20 klanten verwachten die per klant gemiddeld € 240 per jaar bij je besteden, 20 x € 240,- = € 4.800,- extra omzet.


Tip
Kijk eens bij kapsalonautomatisering.nl

Nog vragen/problemen? Mail


Klanten hebben aandacht nodig!


Wat?
Aandacht geven! Dit lijkt logisch, maar er gaat nog wel eens wat mis in de kapsalon. Toon interesse in je klanten, laat merken dat je de klant speciaal vindt en geef aandacht.


Hoe?
Een automatiseringssysteem kan jou daarbij helpen. Zet persoonlijke informatie bij de klant, zoals bijvoorbeeld "koffie alleen met suiker" of "werkt bij….". De één kan nu eenmaal beter onthouden dan de ander. Jouw voordeel: tevreden klanten, geen/weinig klantverloop.


Extra voordeel
Je klant gaat minder snel op zoek naar een andere kapsalon. Je zult meer produkten verkopen, doordat je een beter advies kunt geven naar je klant. Je weet exact wat de klant thuis gebruikt.

Nog vragen/problemen? Mail


Klanten hebben recht op advies


Wat?
Klanten hebben recht op advies. Ja, jouw klant heeft recht op goed advies en verwacht dat ook van jou. Jij bent de specialist!


Hoe?
Geef advies voor een passend kapsel, kleur of producten voor thuisgebruik. Vernieuwen = verkopen. Je klant verwacht van jou dat je de laatste trends beheerst en wil zo nu en dan best wel eens wat anders.


Wat levert het op?
Klant heeft een tevreden gevoel en blijft terugkomen. Meer productverkoop = meer omzet. Meer kleurklanten zijn voor de langere termijn extra omzetmakers.


Tip:
Leer je klant hoe ze thuis hun haar het beste kunnen stylen, laat merken dat je wilt helpen. Je hebt zo een extra kans om het juiste stylingsproduct te adviseren = meer omzet.

Nog vragen/problemen? Mail


Klantenpas = klanten binden


Wat?
Een spaarsysteem. Men noemt dat ook wel een loyaliteitsysteem. Je klant loyaal (trouw) maken aan jouw salon.


Hoe?
Met de klantenpas spaart de klant punten per besteede euro. Je beloont de klant met een korting of presentje. Het beste is om de korting te geven op:

 • artikelen
 • behandelingen die je wilt stimuleren
 • behandelingen ter kennismaking (b.v. kleuren voor heren)


Wat levert het op?
De verkoop van artikelen kan omhoog gaan naar meer dan 50%.


Tip
Op haarpunten.nl vind je meer informatie.

Nog vragen/problemen? Mail


Verloren klanten effectief benaderen


Wat
Verloren klanten effectief benaderen.


Hoe
Een softwaresysteem als van Da Vinci geeft na 5 of 6 weken aan dat je een verloren klant hebt. Je kunt het systeem ook instellen op bijvoorbeeld 8 of 10 weken.

Laat een kaart drukken bij een drukkerij en stuur je klant een kaart met een tekst als "het is alweer zes weken geleden, wordt het niet weer eens tijd voor de kapper"?


Ingestuurd door
Dhr. Hendersom van kapsalon Hairstudio 91 uit Rotterdam. "Ik doe dit zelf sinds een jaar of 2. Het resultaat is verbluffend te noemen. Het wordt nog leuker voor de klant als je van de kaart gelijk een kortingsactie maakt. Ik heb de kaart een tijdje niet verstuurd; het aantal salonbezoeken nam direct met ongeveer 6% af."


Extra voordeel
Klanten reageren erg positief. Zij vinden de actie leuk.

Nog vragen/problemen? Mail


Waarom blijft mijn klant weg?


Waarom blijft mijn klant weg?

 • 2 % Prijs
 • 2 % Wil iets anders
 • 3 % Geen bepaalde reden
 • 8 % Service niet goed (onbetrouwbaar)
 • 8 % Te lang wachten
 • 14 % Geen goede kwaliteit
 • 63 % Te weinig interesse


Tip
Uit onderzoek blijkt dat 63% wegblijft omdat jij en/of je medewerkers te weinig interesse tonen in de klant. Leg dit eens aan je medewerkers voor en kijk of hier zaken in verbeterd kunnen worden.

Nog vragen/problemen? Mail


Wat vindt mijn klant belangrijk?

Wat vindt mijn klant belangrijk?

 • 26 % Ontvangst
 • 21 % Verklaring van de rekening
 • 16 % Prijsopbouw
 • 13 % Technische prestatie
 • 12 % Nakomen afspraken
 • 12 % Service


TIP

Wees eens kritisch. Is de ontvangst snel en correct? Wordt de jas van de klant altijd aangenomen? Gaat het gesprek alleen over jouw weekend? Geef vooraf duidelijk aan wat de behandeling kost en vermeld dit goed op de kassabon ...

Nog vragen/problemen? Mail


Retourtje kapper


Wat?
Vraag tijdens het afrekenen gelijk om een nieuwe afspraak te maken.


Hoe?
Vraag standaard nadat je hebt afgerekend of je klant een afspraak wil maken voor de volgende keer. De klant is er altijd van verzekerd dat hij terecht kan.


Wat levert het op?
Dit scheelt je veel "telefoontijd". Je kunt jouw aandacht volledig aan je klant geven. Je klant zal vaker jouw salon bezoeken. 1 x een bezoek per jaar meer is € 20,- x 1.000 klanten = € 20.000,- meer omzet.


Voordeel voor jouw klant
Je klant kan altijd op zijn gewenste tijd en door zijn favoriete kapper of kapster geholpen worden.


Tip
Met een geautomatiseerd systeem kun je dit automatisch instellen. Er kan direct een nieuwe afspraak gemaakt worden. De datum komt dan ook op de kassabon te staan.

Stel de optie afspraak volgende keer in. Ga naar:

 1. Management
 2. Vaste Instellingen
 3. Daggebruik Instellingen
 4. Zet een vinkje bij standaard afspraakNog vragen/problemen? MailNaar boven

Terug naar Omzet en kostentips

Persoonlijke instellingen